Rubrika | Naše téma

Náročný konec roku pro české firmy. Čeká se nárůst insolvencí a opožděné platby faktur

24. 09. 2024 - Redakce

České firmy čeká náročný závěr roku. Německo, tuzemský hlavní exportní partner, dosud nenastartovalo ekonomiku, a poptávka proto zůstává slabá. Vysoké ceny energií a vstupních surovin komplikují situaci zejména v průmyslu. Odborníci v následujících měsících očekávají nárůst insolvencí a zhoršení platební morálky firem.

Jedním z klíčových faktorů pro vývoj ekonomiky je inflace, která sice postupně klesá, přesto stále vytváří tlak na ziskovost firem. V Česku v srpnu oproti očekáváním vzrostla o 0,3 procenta na 2,2 procenta v meziročním srovnání. „Z pohledu České národní banky se jedná o jemné varování, že je třeba zůstat ve střehu,“ uvedl v komentáři hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. Nepředpokládá však, že by inflace měla opět vystřelit k dvouciferným hodnotám. Na konci roku se podle něj přiblíží k hranici tří procent a v průměru letos dosáhne hodnoty 2,3 procenta.

Současně se úrokové sazby snižují jen mírně, což především malým a středním podnikům komplikuje přístup k úvěrům a snižuje jejich schopnost investovat do růstu. Vysoké náklady na energie a rostoucí ceny surovin nadále zhoršují situaci v průmyslových odvětvích, jako je chemická výroba, stavebnictví a ocelářství, kde již nyní firmy evidují vysoký podíl opožděných plateb a rostoucí nedobytné pohledávky.

Riziko insolvencí poroste

Z evropského pohledu se očekává, že růst insolvencí zasáhne celý region střední a východní Evropy, kde zvýšení tohoto rizika předpokládá až 60 procent firem. Tento trend odráží širší ekonomické napětí v Evropě, zejména v Německu.

Náš západní soused čelí oslabení poptávky po průmyslových výrobcích, což negativně dopadá na český export. „Vzhledem k hospodářským problémům našeho největšího obchodního partnera nelze v nejbližších čtvrtletích očekávat výraznější změnu k lepšímu. V následujícím období očekáváme postupný nárůst počtu insolvencí a nezaměstnanosti,“ popisuje Ondřej Makeš, analytik rizik společnosti Bibby Financial Services, která se zaměřuje na financování malých a středních podniků.

Přibývá nedobytných pohledávek

Platební morálka českých firem se od začátku roku 2024 zhoršuje. V reakci na tyto výzvy mnoho firem začalo uplatňovat přísnější platební podmínky nebo zvažuje nástroje jako factoring či pojištění pohledávek, aby ochránily svoje cash flow a snížily riziko ztrát z neuhrazených faktur.

Průzkum společnosti Atradius uvádí, že opožděné platby postihují 60 procent B2B transakcí ve střední a východní Evropě, přičemž největší problémy jsou ve stavebnictví a chemickém průmyslu. Navíc roste podíl nedobytných pohledávek, který nyní tvoří 12 procent z celkových pohledávek. Tento trend nutí firmy přizpůsobit své strategie, zlepšit řízení úvěrových rizik a využívat pojištění pohledávek.

Zhoršení platební morálky potvrzuje i Ondřej Makeš. „Podle dat od našich českých klientů zůstávalo ve druhém čtvrtletí po splatnosti 46,7 procenta faktur. Platby byly uhrazeny v průměru 2,8 dne po splatnosti oproti řádnému termínu. Očekáváme, že se tato doba bude ve zbytku roku dále prodlužovat,“ uvedl.

Nízká poptávka a vysoké náklady

Ve srovnání s předcházejícím rokem přibylo letos na českém trhu bankrotů firem. Podle analýzy CRIF na základě dat portálu informaceofirmach.cz se od začátku roku jejich počet zvýšil o 6 procent, což naznačuje zvyšující se finanční tlak na české podniky. Nejvíce zasažená jsou malá a střední podnikání, zejména v sektorech, které se potýkají s nízkou poptávkou a vysokými provozními náklady.

Z pohledu odvětví se nejvíce bankrotů odehrálo v obchodním sektoru a ve zpracovatelském průmyslu. „Současná poptávka zůstává slabá, což znemožňuje promítání zdražujících vstupů do cen finální produkce a vytváří na zpracovatelské podniky obtížně řešitelný ekonomický tlak,“ okomentoval situaci v Českém průmyslu Vít Hradil.

Na základě ekonomických předpovědí se české firmy v závěru roku 2024 budou muset připravit na ekonomicky obtížné období, kdy bude zásadní efektivní řízení rizik, pečlivé plánování investic a ochrana cash flow.

Očekávání ekonomického růstu v EU sice přináší určitý optimismus, ale zůstává otázkou, jak rychle se podaří překonat současné výzvy spojené s vysokými náklady a rostoucími riziky insolvencí.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv