Rubrika | Naše téma

Když šperk, tak jedině s rhodiem. Bude zářivější, odolnější a nemusíte se bát alergie

17. 06. 2024 - Redakce

Šperky se oslnivě platinově lesknou a není snadné je poškrábat? Pak budou s největší pravděpodobností potažené vrstvou vzácného rhodia. Tento kov, dražší než zlato, se totiž pyšní řadou skvělých vlastností, které jako majitelé šperku rozhodně oceníte. Víte, kde se rhodium bere? Jak rhodiované šperky ošetřovat? A jak jsou na tom s tímto kovem alergici?

Cena rhodia je vyšší než zlata i platiny. Těží se málo

Rhodiované šperky představují dokonalou volbu pro ty, kteří hledají nejen dlouhotrvající krásu, ale také vysokou kvalitu. „Rhodium je stříbřitě bílý vzácný kov, který patří do skupiny platinových kovů. Je velmi tvrdý a extrémně lesklý, proto se mimo jiné používá k pokovování šperků z bílého zlata nebo stříbra,“ vysvětluje Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka šperkařské značky USHI, která se specializuje na výrobu originálních českých stříbrných náušnic potažených vrstvou rhodia. Mezi největší naleziště patří platinové doly v Jihoafrické republice (zde se vytěží až 80 % rhodia), Jižní Americe, Kanadě a v pohoří Ural. Rhodium je velmi odolné, odráží až 80 % světla a také je značně odolné vůči korozi a oxidaci. „Díky těmto vlastnostem je ideální pro pokovování šperků, protože zvyšuje jejich odolnost proti opotřebení i korozi,“ objasňuje Dominika Šťovíčková. Kov je to skutečně cenný (ročně se ho vytěží jen přibližně 25 tun), čemuž odpovídá i jeho cenovka, která je vyšší než v případě zlata, palladia i platiny. Aktuálně se tedy řadí mezi nejdražší kovy na světě.

Rhodiované šperky jsou odolnější proti poškrábání i černání

Rhodiování je proces, při němž se šperk pokryje tenkou vrstvou rhodia. Přistupuje se k tomu zejména v případě stříbrných kovů, případně bílého zlata. Cíl je jednoduchý – jelikož je rhodium velmi odolné proti poškrábání, korozi i oxidaci, pomůže šperku zachovat si původní vysoký lesk a zářivou stříbrnou barvu po výrazně delší dobu. „Šperky, které nejsou chráněny vrstvou vzácného rhodia, nesou známky opotřebení mnohem dříve. U stříbrných kovů se pak také dříve objeví i přirozený proces oxidace a u šperku dojde k černání, které je pak třeba odstranit vhodným čištěním,“ říká Dominika Šťovíčková z USHI. Rhodium je tedy takový ochranný štít vašeho šperku.

Rhodium je hypoalergenní, nemusíte se bát kožních reakcí

Další velkou výhodou rhodia je jeho hypoalergennost. To znamená, že je vhodný i pro osoby s citlivou pokožkou a ty, kteří jsou alergičtí na kovy, zejména na nikl. Rhodiované šperky tak minimalizují riziko kožních reakcí. „Reakce na nikl patří mezi nejrozšířenější kontaktní alergie. Rhodiování šperků napomáhá zabránit kontaktu pokožky s niklem, který může být v některých špercích obsažen. Pokud víte, že alergii máte, určitě je lepší poohlédnout se přímo po špercích od výrobců, kteří deklarují nepřítomnost niklu,“ radí Dominika Šťovíčková. Vrstva rhodia se totiž po čase může mírně setřít a pak se již pokožka může do kontaktu s niklem dostat. „Pokud máte dojem, že se vrstva rhodia u vašeho šperku již mírně opotřebovala, určitě je dobré ji obnovit. Tím kov opět získá svůj vysoký lesk i hypoalergenní vlastnosti. Doba, za kterou se rhodium opotřebuje, se liší podle tloušťky nanesené vrstvy a také závisí na tom, jak se šperkem zacházíte a jak často jej nosíte,“ dodává Šťovíčková.

Rhodiované šperky nepotřebují složitou péči, tyto věci ale dodržujte

A jak se tedy o rhodiovaný šperk starat, aby vydržel co nejdéle krásný? V první řadě je dobré říci, že údržba takového šperku je sama o sobě poměrně snadná. Stačí jej tu a tam otřít měkkým hadříkem na šperky a čas od času promýt v jemné mýdlové vodě. Pokud chcete životnost prodloužit co nejvíce, je dobré šperk sundávat před každým odličováním a koupáním v bazénu či v moři. Také mu nesvědčí parfémy či laky na vlasy, ideální není ani častý kontakt s lidským potem. Pokud nosíte dva rhodiované prsteny vedle sebe, je zde opět vyšší riziko rychlejšího opotřebení. Šperky skladujte ideálně odděleně, v uzavřené měkké šperkovnici nebo krabičce.

Komentovat článek

Astoreo auto - moto baterie bylinky CBA cestovní pojištění cestování dm dm drogerie dm drogerie markt e-shopy ekologie elektronika ENBRA energie finance Gruzie hubnutí informační technologie investice IT léto nemovitosti obchod obuv pneumatiky pojištění povinné ručení počítače připojištění rady recyklace REMA REMA Systém sport stavebnictví tipy TopGis vitamíny volný čas víno zdraví úspory Česko-gruzínská smíšená obchodní komora životní prostředí

Archiv