5 tipů, jak předejít vysokému cholesterolu
26. 10. 2012 - Redakce
Jednou z civilizačních chorob, která ohrožuje stále větší procento populace, je ateroskleróza, tedy kornatění cév. Ta je způsobena ukládáním cholesterolu a dalších tuků v cévách. Cévy ztrácí svou pružnost a dochází k jejich zúžení. V konečném důsledku může tento proces vést k dalším závažným onemocněním, například k infarktu myokardu či cévní mozkové příhodě. V tomto článku proto přinášíme několik tipů, jak bojovat s vysokým cholesterolem.
1. Snižte příjem živočišných tuků
Cholesterol obecně rozdělujeme na prospěšný a škodlivý. Prospěšný cholesterol, HDL, jehož zkratka je odvozena z anglického high density lipoprotein, je pro lidské tělo velmi důležitý. Vyrovnává totiž škodlivé účinky ostatních tuků a snižuje riziko usazování škodlivého cholesterolu. Škodlivý cholesterol, LDL, tedy low density lipoprotein, naopak stojí za kornatěním cév a s ním spojenými chorobami. „Pokud chceme snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi, měli bychom v první řadě změnit své stravovací návyky. Doporučuje se omezit příjem živočišných tuků, které jsou obsaženy v tučném mase, vnitřnostech nebo výrobcích z plnotučného mléka,“ říká Klara Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica, která nabízí potravinové doplňky ke snížení hladiny cholesterolu. Stravu bychom neměli upravovat smažením a pečením, ale měli bychom dát přednost vaření, dušení a vaření v páře.
2. Omezte moderní jedy
Při prevenci vysoké hladiny škodlivého cholesterolu bychom se měli vyhýbat cigaretám, kávě, alkoholu a stresu. Nikotin totiž zvyšuje krevní tlak a snižuje hladinu prospěšného cholesterolu. Pokud tedy dokážeme přestat s kouřením nebo jej alespoň výrazně omezíme, hodnoty prospěšného cholesterolu se nám zaručeně zlepší. Kávová zrna zase obsahují látku, která zvyšuje škodlivý cholesterol – takzvaný kafestol. Pakliže si nemůžeme šálek kávy ráno odpustit, vsaďme raději na překapávanou. Kafestol se totiž dobře váže na papírový filtr. Dále bychom se rozhodně měli snažit omezit příjem alkoholu. Přestože dvě až čtyři deci vína denně mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, na hladinu cholesterolu v krvi příznivý účinek bohužel nemají. A konečně – měli bychom se pokusit vyvarovat se stresu. Kvůli němu jsou totiž v těle vylučovány adrenalin a kortizol, které rovněž stojí za zvýšením hladiny špatného cholesterolu.
3. Hlídejte si váhu
Posledních dvacet let se nese ve znamení růstu počtu jedinců s nadváhou a obezitou. Přitom právě obezita významně zvyšuje hodnoty cholesterolu. Pokud tedy chceme optimalizovat tyto hodnoty, měli bychom si hlídat váhu. Nedílnou součástí našeho života by se proto měly stát pohybové aktivity. Je doporučeno věnovat se aerobním aktivitám, mezi něž řadíme běh, rychlou chůzi, jízdu na kole, plavání. Za ideální se považuje takový pohyb, během něhož se naše tepová frekvence pohybuje v rozmezí 60 až 75 % naší maximální tepové frekvence. Maximální tepovou frekvenci pak vypočítáme tak, že od čísla 220 odečteme svůj věk. Se změnou váhy také souvisí změna jídelníčku, na němž by se měly pravidelně a v dostatečném množství objevovat rostlinné tuky, zelenina, ovoce a luštěniny.
4. Zaměřte se na lecithin a vitamin E
Boj proti vysokému cholesterolu je dobré podpořit vitamíny a minerály. Obzvláště účinným se v tomto ohledu jeví lecithin, který je schopen na sebe cholesterol navázat a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a optimalizaci krevního tlaku. Lecithin můžeme nalézt v játrech, žloutcích či arašídech a sojových bobech. Na našem trhu je však také k dostání v kapslích pro ty, kteří tyto potraviny nekonzumují v dostatečném množství. Podobně důležitý je i vitamin E. Bylo prokázáno, že zvyšuje hladinu HDL a snižuje hodnoty LDL. Pokud jej chceme přijímat z přírodních zdrojů, měli bychom sáhnout po mandlích, avokádu či špenátu. Doporučenou denní dávku nám dobře zajistí také doplňky stravy.
5. Užívejte rybí tuk a doplňujte Q10
Existuje jeden živočišný tuk, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jde o rybí tuk, v němž jsou obsaženy 3-omega mastné kyseliny. Ty brání usazování tuku v cévách. Ačkoli obvykle upřednostňujeme čerstvé potraviny, v tomto případě je lépe sáhnout po potravinových doplňcích. Kapsle s rybím tukem totiž na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy. „Pokud užíváme léky, které snižují vysoký cholesterol, měli bychom se také poohlédnout po doplňcích s koenzymem Q10. Léky na vysoký cholesterol totiž často negativně ovlivňují hladinu tohoto důležitého koenzymu,“ radí Eva Stanislavská, marketingová manažerka společnosti Generica, která nedávno uvedla na trh produkt CoOmega Generica, jenž obsahuje rybí tuk i koenzym Q10 v jedné kapsli. „Velmi vhodné je kombinovat Q10 s 3-omega mastnými kyselinami, poněvadž tak zajistíme komplexní vstřebání koenzymu do organismu,“ dodává Stanislavská.